Tlak cirkulární ekonomiky mění český obalový průmysl

Aktualizováno: 5 září 2024

Český obalový průmysl prochází dynamickou proměnou, protože se musí přizpůsobit novým regulacím a rostoucím požadavkům na udržitelnost. Tento sektor, klíčový pro mnohá průmyslová odvětví, čelí zásadním změnám, které budou mít dlouhodobý dopad na jeho ekonomiku a strukturu.

Nové regulace, jež mají za cíl snížit množství odpadu a podpořit recyklaci, budou mít významný a dlouhodobý dopad na výrobu obalů u nás i ve zbytku Evropy. Evropská unie plánuje například do roku 2030 dosáhnout u plastových obalů 50% míry recyklace.[1] Balíček opatření EU pro cirkulární ekonomiku navíc ukládá firmám povinnost označovat obaly informacemi o jejich recyklovatelnosti a usiluje o ukončení používání jednorázových plastových obalů do roku 2040.

Obalový průmysl se tak dostává pod značný tlak. „Přechod na cirkulární ekonomiku přináší významné výzvy, zejména pokud jde o redesign balení, aby splňovalo nové standardy recyklovatelnosti a zavedení udržitelnějších materiálů,“ komentovala marketingová specialistka Jenny Stanley, která pracuje s firmami z oboru obalového průmyslu.[2]

Recyklát v nových obalech

V Česku začne brzy platit nový zákon o obalech, který přinese přísnější normy pro recyklovatelnost materiálů a rozšíření systému zálohování. Podle návrhu Ministerstva životního prostředí budou od roku 2030 muset výrobci zajistit, aby minimálně 30 % obsahu nově vyráběných plastových obalů bylo z recyklovaného materiálu.

To bude vyžadovat nejen změny v návrhu obalů, ale i investice do moderních recyklačních technologií. „Bude kladen větší důraz na design obalů, který usnadní jejich recyklaci. To zahrnuje tříditelné a recyklovatelné materiály, snadno oddělitelné komponenty a jasné označení pro spotřebitele, jak obaly správně třídit,“ popisuje Iva Werbynská, ředitelka Obalového institutu Syba a organizátorka soutěže Obal roku.

Investice a náklady

Přechod k udržitelnějším obalovým materiálům a systémům už nyní představuje velkou finanční zátěž, zejména pro menší společnosti. „Firmy musejí najít prostředky na vývoj nových produktů, úpravu výrobních linek a implementaci efektivních recyklačních systémů,“ upozorňuje Marie Pomykalová, Head of Operations společnosti Bibby Financial Services, která se specializuje na financování malých a středních podniků.

Inovace podpoří konkurenceschopnost

Přísnější environmentální normy mohou na druhou stranu vytvořit příležitosti pro inovace a náskok před konkurencí. Společnosti, které dokážou efektivně reagovat na nové požadavky, mohou získat významnou výhodu na trhu. „Zatímco krátkodobě mohou tyto investice představovat finanční zátěž, dlouhodobě mohou přinést konkurenceschopnost a otevřít nové trhy, zejména v segmentu ekologicky orientovaných produktů,“ dodává Marie Pomykalová.

Na trhu se už nyní více prosazují technologie, jako jsou biologicky rozložitelné materiály nebo inteligentní obaly, které mohou monitorovat kvalitu produktu.

Budou potřeba i změny v dodavatelských řetězcích. „Výrobci budou muset spolupracovat s dodavateli a partnery v celém řetězci, aby zajistili udržitelnost od výroby až po likvidaci. To může zahrnovat zpětný odběr použitých obalů a jejich opětovné využití,“ doplnila Iva Werbynská.

Spotřebitelé chtějí ekologické produkty

Legislativní změny přicházejí ruku v ruce s proměnou spotřebitelských preferencí. Lidé se o problematiku recyklace více zajímají a v obchodech dávají přednost ekologickým variantám. „Udržitelnost obalů se stává klíčovým faktorem při rozhodování spotřebitelů o nákupu. Mnozí lidé jsou ochotni zaplatit více za produkty s obaly, které jsou recyklovatelné, biologicky rozložitelné nebo vyrobené z recyklovaných materiálů,“ potvrzuje Jenny Stanley.

Nové regulační požadavky a rostoucí povědomí veřejnosti o environmentálních otázkách povedou k tomu, že podniky budou muset vynaložit více úsilí na transparentní komunikaci o svých environmentálních praktikách. Evropské komise v souvislosti s tím mluví o zavedení přísnějších kontrolních mechanismů, jež zajistí dodržování nových pravidel a standardů. To bude na jednu stranu znamenat další administrativní zátěž pro firmy, na druhou stranu zlepšení kvality recyklačních procesů a celkovou efektivitu obalového systému.

[2] Jenny Stanley: How does the EU Circular Economy Package impact your packaging?, 2023. (Odkaz zde.)